Verhuizen of Verbouwen?

Je wilt graag meer ruimte!

Een extra slaapkamer of juist beneden wat extra leefruimte. Wat kun je dan het beste doen? 

Ga je verhuizen naar een grotere woning of is verbouwen een optie? Wat de beste keuze is, is afhankelijk van je woonwensen en je mogelijkheden.

Je woont met veel plezier in je huis. Maar je huis voldoet nu niet meer aan je woonwensen. 

Is het slimmer om te verbouwen of te verhuizen met dit vooruitzicht? "Daar is geen eenduidig antwoord op te geven", zegt de Vereniging Eigen Huis (VEH). "Verhuizen en verbouwen kosten allebei geld."

verhuizen of verbouwen

Hoe maak je de keuze?

De keuze tussen verhuizen of verbouwen hangt ook af van je wensen, je financiële mogelijkheden, de locatie die je op het oog hebt of waar je nu woont.

Woon je in een populaire stad of buurt, dan verkoop je je huis sneller dan in minder gewilde regio's van Nederland. Het aanbod van koopwoningen is nu ook beperkter rond de grote steden.

Verhuizen betekent meestal verder weg van buren, vrienden, familie en sociale contacten in de wijk. Kijk dus hoe belangrijk die contacten voor je zijn. 

Nog iets om rekening mee te houden is de grote vraag naar aannemers in het hele land op dit moment.

Wil je weten of Timmers Bouw jou kan helpen met een verbouwing?

Je woont in een prettige omgeving

Je woning staat in een prettige buurt en je hebt fijn contact met de buren. De winkels zijn op loopafstand en de afstand naar je werk is goed te doen.

Het liefst wil je niet weg. 

Om je woning aan te laten sluiten bij je woonwensen kun je dan het beste gaan verbouwen. Bijvoorbeeld een uitbouw voor extra ruimte beneden of een ruime extra slaapkamer op een verdieping.

Een dakkapel of een nieuwe keuken voegt vaak alleen gebruikswaarde toe. Een opbouw of uitbouw kan een kleine financiële waarde toevoegen. De opbrengsten van die extra vierkante meters moet je kunnen afstrepen tegen het leggen van een fundament daarvoor. 

Ga altijd eerst bij de gemeente waar je woont na of je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing.

Het financiële plaatje

Als je weet wat je kunt besteden weet je ook of je je wensen kunt realiseren.

Tenzij je zelf extreem handig bent, zul je assistentie in de vorm van een aannemer nodig hebben. 

Een verhuizing kan ook flink pijn doen aan je portemonnee. Denk aan verhuis- en notariskosten, kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Een gesprek met een financieel adviseur kan een hoop duidelijkheid bieden.

Ruimtegebrek is vaak de reden om te willen verhuizen. Als je dat niet goed kunt oplossen in je huidige woning dan moet je verder gaan. Maar gelukkig zijn er vaak mogelijkheden voor het naar wens aanpassen van het huis zodat je kunt blijven wonen.

Mijnbouwschade Herstel in Groningen

Binnenkort komen alle Groningers die tot gisteren (12 juni) 24:00 uur schade hebben gemeld bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen in aanmerking voor de stuwmeerregeling.

Met de stuwmeerregeling kun je als gedupeerde een vergoeding van € 5000,- tegemoet zien en hoef je niet meer te wachten op een andere vorm van afhandeling van de schade. 

Met deze eenmalige maatregel wordt in circa 19.000 gevallen een aanbod gedaan. Het ministerie verwacht met deze maatregel het grootste deel van de schademeldingen op te lossen.

Zo komen nieuwe schades sneller aan de beurt is de bedoeling.

mijnbouwschade in Groningen

Herstel van mijnbouwschade door Timmers Bouw

Als je zelf schade hebt, kun je ook gebruik maken van de mogelijkheid tot herstel door een aannemer met een verwacht maximum vergoeding van ongeveer € 11.000 euro voor de factuur van dit herstel.

Met de nieuwe aannemersvariant voor vergoeding van schadeherstel kunnen bewoners zelf eenvoudig een erkende aannemer zoals Timmers Bouw kiezen die zorgt voor zowel de opname als het herstel van de schade.

Laat ons helpen met het oplossen van de schade en vraag een offerte aan:

Mijnbouwschade? 

Maak gebruik van de vergoeding voor schadeherstel door Timmers Bouw:

Wat is de Stuwmeerregeling?

De Stuwmeerregeling geldt voor openstaande schademeldingen die tot en met gisteren, 12 juni 2019 zijn ingediend en die betrekking hebben op schade door mijnbouw binnen het schadegebied.

De naam stuwmeer is gekozen door het oplopende aantal schademeldingen die niet zijn behandeld.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft laten weten dat schademelders die gebruikmaken van de Stuwmeerregeling ook in aanmerking kunnen komen voor de subsidie Waardevermeerdering tot een maximumbedrag van 4.000 euro.

Minister Wiebes noemt dat een eenmalige regeling met een harde grens niet altijd leidt tot een ongelijke behandeling tussen bestaande en nieuwe gevallen. (Bron: DvhN)

Gelet op de situatie in het aardbevingsgebied en het belang van het wegwerken van het stuwmeer waardoor toekomstige schades sneller worden afgehandeld, acht hij deze keuze gerechtvaardigd.

Verder benadrukt de minister dat de stuwmeerregeling los staat van de onafhankelijke beoordeling door de TCMG (Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen) van individuele schademeldingen.

Levensloopbestendig Wonen In Uw Eigen Huis

Marieke en Bert hebben het al 21 jaar goed naar hun zin in hun eigen huis. Bij levensloopbestendig wonen hadden ze tot nu toe nog niet zo stil gestaan. De buurt is prettig en ze organiseren regelmatig activiteiten met buurtgenoten.

Vrienden en familie wonen dichtbij zodat ze af en toe eens spontaan op de koffie komen zonder dat er afspraken voor gemaakt hoeven worden.

Ze weten de weg en zijn goed bekend met de mensen van winkels en faciliteiten die ze nodig hebben in het dagelijkse leven. Dit geeft een vertrouwd gevoel. En dat is heel wat waard.

Meer dan 85% van alle mensen is volgens onderzoek (SVn) erg tevreden over de huidige woning.

Tegelijkertijd beseffen Marieke en Bert dat ze wat ouder aan het worden zijn. Op den duur zullen ze noodgedwongen de woning moeten verlaten. Er komt een moment dat de woning niet goed geschikt meer is.

Veiligheid, comfort en gemak is wat zij echt belangrijk vinden voor de toekomst.

Alle senioren over één kam scheren?

Er is geen standaard model voor “senior”. Omdat we allemaal gemiddeld een stuk ouder worden is het begrip senior ook een stuk ruimer geworden.

Zoveel mensen, zoveel wensen!

zoveel mensen zoveel wensen

De alleroudste mensen hebben andere behoeftes en stellen een andere hulpvraag dan jongere senioren. Dus is het goed om stil te staan bij de persoonlijke wensen van Marieke en Bert.

Door levensloopmomenten te onderscheiden kunnen we samen gericht kijken naar mogelijkheden die zinvol en haalbaar zijn.

Marieke en Bert zouden graag langer in het huis blijven wonen.

Wat vinden wij belangrijk en hoe zien wij de toekomst voor ons?

Ik voel mij helemaal niet bejaard of hulpbehoevend op dit moment.

“We zijn nog voldoende fit en kunnen op dit moment nog best de spanningen rond een verbouwing aan. Misschien dat dit over een paar jaar wel helemaal anders is, we weten het natuurlijk niet zeker.”

Deze overweging is doorslaggevend in het beslissingsproces voor het levensloopbestendig maken van de woning. Door nu in te zien dat de kaarten er later misschien wel anders voorliggen stellen Marieke en Bert zich in staat om zich in te dekken tegen mindere tijden waarin ze wat minder slagvaardig zouden kunnen zijn.

Ze besluiten dan ook om in gesprek te gaan met een bouwbedrijf die meedenkt met hun wensen en verwachtingen voor de toekomst.

Op deze manier kunnen ze een weloverwogen beslissing nemen of ze blijven wonen in de huidige woning.

Wat zijn zinvolle zaken om te bespreken als voorbereiding op het ouder worden?

levensloop inventarisatie

Er worden onder andere de volgende zaken besproken in een oriënterend gesprek over levensloopbestendig wonen met een specialist.

Een aantal voorbeelden van wat u kunt verwachten tijdens deze inventarisatie:

 • Wat zijn uw wensen, plannen en uitdagingen voor de komende jaren?
 • Hoe is de huidige situatie bij u thuis, zijn er een paar aanpassingen nodig of is een verbouwing of uitbouw nodig?
 • Veiligheid in de verschillende onderlinge ruimtes van de woning
 • Is de entree veilig en zonder obstakels?
 • Kunt u het goed horen als er iemand aan de deur is?
 • Zijn er voldoende middelen om u goed en stevig vast te houden in de hal en het trapgat?
 • Is de isolatie op orde zodat het zonder teveel kosten aangenaam warm is in het gehele huis?
 • Zijn er kansen voor extra automatisering zoals: verlichting op 1 knop, zonwering van binnenuit te bedienen
 • Is het verstandig om airconditioning aan te leggen omdat u minder naar buiten zult gaan
 • Hoe zit het met brandveiligheid en ouder worden
 • Voldoet de woning aan de minimaal geadviseerde veiligheid tegen inbraak?
 • Is de badkamer voorzien van voldoende ondersteuning en houvast? Moet er misschien een andere indeling komen?
 • De toiletruimte: is er voldoende ruimte en houvast?
 • Zijn er zaken in de keuken die veiliger en handiger kunnen?
 • Kunt of wilt u de trap nog op komen als u wat ouder bent geworden?
 • Is de tuin prettig ingericht om nog van alles buiten te kunnen doen?

Bent u zelf ook benieuwd naar de mogelijkheden om te blijven wonen in de eigen woning?

Wij bieden mensen in de regio een gratis gesprek voor inventarisatie van levensloopbestendig wonen.

We vullen samen de "Langer Veilig Wonen Checklist" in om te kijken wat voor u zinvol en veilig is!

Neem gerust contact op via ons formulier, uw gegevens worden veilig verstuurd en niet gedeeld met anderen. We zullen u bellen dan op om een afspraak te maken.


Timmers Bouw & Klussenbedrijf uit Groningen is VCA gecertificeerd voor professionaliteit & veiligheid en specialist op het gebied van advisering aan mensen voor levensloopbestendig wonen in Groningen.